Tennis is meer dan een bal heen en weer slaan

Een verslag van hoe mooi en wreed tennis kan zijn

Dit keer een artikel over mijn eigen tennisbelevenissen… de realiteit is soms anders dan wat ik in mijn trainingen vertel 😉  Want als trainer en als toeschouwer langs de kant van de baan is het altijd makkelijk om allerlei theorieën los te laten op het spel dat je ziet, maar als speler op de baan gebeuren er vaak andere dingen. Technisch, tactisch, conditioneel en mentaal. Ons spel wordt door die 4 dingen flink beïnvloed!

Mij werd -via via- gevraagd om in Duitsland in te vallen bij de 40-plus competitie in Krefeld Blau-Weiss. Daar hoef ik geen seconde over na te denken: Ja, superleuk, natuurlijk kom ik! Twee uur rijden is prima voor wat mijmeringen en zo kon het avontuur beginnen. Gelukkig had ik met Stefan deze winter getraind op o.a. een vlakkere forehand en groundstrokes spelen met meer vaart.

Ook in Duitsland is de senioren competitie uitgesteld maar op zaterdag 19 juni konden we aantreden. Ik speelde eerst een enkel 3 tegen een marathon-speler die fantastisch kon counteren. Welgeteld heb ik 2 ballen zuiver geraakt en alles gespind waardoor alle vaart eruit werd gehaald 😉 Ik heb genoeg kansen gehad, maar ik kon de bal niet afmaken en viste uiteindelijk teveel punten ‘net’ achter het net.

Wat zou het zijn:

  • De wil om te laten zien wat ik kan in het nieuwe team?
  • Te weinig ritme?
  • Of te graag willen…

Het was wat het was… ik verloor. “This is tennis.”
Toch heb ik genoten op de baan van de strijd en het rennen. En, doordat ik in Duitsland was, leek het wel vakantie!

Daarna speelde ik een dubbel met Matthias. Een stevige speler, zo’n 20 kilo teveel, maar ook hetzelfde gewicht in talent. Nu was het een geval van 1 + 1 = 3. Wij hadden samen een hele goede chemie op de baan! Onze oneliner tijdens het spel: kein Problem; without risk no game. De overtuiging kwam bij 2-2 in de eerste set: wij gaan winnen! En dat deden we.

Aan het eind van de competitiedag eindigen we aan een Asterix & Obelix tafel samen met de tegenstander. Wat hebben we genoten en een mooie dag gehad. Beide aanvoerders houden nog een kleine speech over de dag en bedanken de teams over en weer.

Waarom deel ik dit met jullie?

Ik vind het belangrijk om te laten zien welke aspecten er mee spelen tijdens het wedstrijdtennis. Bijvoorbeeld mentaal: hoe ga je om met de verwachtingen van het team, wat zijn je eigen verwachtingen, wil je je plek verwerven, hoeveel heb je getraind, hoe was je week en hoe is het met je zelfvertrouwen? Maar ook conditioneel: ben je fit en hou je het benodigde niveau de hele wedstrijd vol, kun je goed voetenwerk volhouden. En natuurlijk tactisch: speel je met juiste plan?

Persoonlijk vind ik dit geweldig om deze uitdagingen aan te gaan, maar dit is niet makkelijk, want tegenslag ligt ook op de loer. En hoe ga je daarmee om?

En ondanks het feit dat ik niet alles win en dat ook ik niet altijd speel zoals ik zou willen of zelfs zou kunnen… wil ik toch zeggen: tennis is mijn passie en ik vind het een geweldige sport!

Fit blijven, mentaal je blijven ontwikkelen-hoe om te gaan met frustratie/teleurstelling, de gezelligheid, de teamspirit. Tennis is niet zomaar de bal heen en weer spelen!